10. września 2021 mieliśmy zaszczyt gościć w murach naszej szkoły panią Marzenę Atkielską – Prezes Zarządu Fundacji Santander Bank Polska oraz panią Renatę Bem – Zastępczynię Dyrektora Generalnego Stowarzyszenia Polskiego Komitetu Narodowego UNICEF. Panie przyjechały w celu podsumowania merytorycznego projektu „LiMeat”, który został wybrany w zeszłej edycji projektów edukacyjno-społecznych „TO(działa)MY!” spośród 740 innych szkół i wygrał grant, który umożliwił w szerokim zakresie realizację projektu.
„LiMeat” to dzieło autorstwa uczniów klasy 3IB – Zofii Szczekockiej, Natalii Kulik, Julii Sulik i Tomasza Żarnowskiego, nad którymi czuwała pani Olga Wrońska oraz pani Dorota Wnuczyńska.
Podczas spotkania uczniowie mieli okazję przedyskutować efekty swojego projektu jak i przemyślenia, które zrodziły się w ich głowach podczas realizacji. Co więcej, ekipa „LiMeat” udzieliła wywiadu, który zostanie wykorzystany do promocji kolejnej edycji, by zachęcić młodszych uczniów do tworzenia projektów społeczno-edukacyjnych.
Realizacja projektu „LiMeat” polegała na realizacji 3 zadań: utworzeniu bloga o tematyce diety wegetariańskiej, przeprowadzeniu warsztatów kulinarnych dla dzieci z SP34 w Gdyni oraz zorganizowaniu wydarzenia kulturalno-edukacyjnego na Bulwarze Nadmorskim w Gdyni.
Blog adresowany był przede wszystkim do młodzieży z Trójmiasta, na co w dużym stopniu wpłynęła także jego późniejsza promocja w mediach społecznościowych i na stronach internetowych trójmiejskich szkół. Wirtualny zbiór materiałów z zakresu ekologii i zdrowego żywienia miał nie tylko zachęcić młodych użytkowników do zgłębiania wiedzy poprzez swoją łatwą dostępność, ale i dzięki wstępnie opublikowanej bibliotece bezmięsnych przepisów międzynarodowych od ich rówieśników z różnych stron świata (współpraca z programem Erasmus +).
Praca nad blogiem pozwoliła na rozwój umiejętności graficznych, dziennikarskich, a także licznych kompetencji społecznych przy zdobywaniu wywiadów z lekarzami, dietetykami czy restauratorami. Kolejne przepisy, artykuły oraz wywiady będą systematycznie uzupełnianie przez wolontariuszy z IIILO także w kolejnym semestrze nauki.
Warsztaty kulinarne adresowane były do uczniów zerówki SP34 w Gdyni. Podczas trzygodzinnego spotkania dzieci uczestniczyły w przygotowanej przez LiMeat interaktywnej prelekcji na temat zmian klimatycznych, następnie przygotowały wystawę prac plastycznych „Superbohaterowie dla planety” i przygotowały wegetariańskie tortille oraz lemoniadę. Podczas tego etapu projektu, zespołowi udało się zdobyć cenne umiejętności organizacyjne i nowe doświadczenia pracy z dziećmi.
Wydarzenie kulturalno-edukacyjne na Bulwarze Nadmorskim w Gdyni stanowiło natomiast szeroko rozumianą akcję promocyjną diety wegetariańskiej (ulica została pokryta malunkami roślin i zwierząt) oraz organizatorów akcji (logo UNICEF i Banku Santander Polska również pojawiły się wśród murali), jak i atrakcję dla najmłodszych. Dzieci wzięły także udział w zajęciach przyrodniczych – na Bulwarze pojawiły się kozy, króliki i kaczki, które dzieci (pod opieką specjalnie zaproszonej kadry) mogły głaskać i dokarmiać, dzięki czemu myśl przewodnia imprezy stała im się jeszcze bliższa. Całe wydarzenie zostało nagrane (współpraca z operatorem drona). O projekcie LiMeat można było także usłyszeć w mediach (dzięki współpracy z biurem prasowym Urzędu Miasta Gdyni).
autorki tekstu: Maja Olszewska i Zosia Szczekocka